Тепловим стресам - ні!
Hе за горами літній сезон, однак багато підприємств іде відчувають відлуння спеки минулого літа. І це не лише брак кормів — спад відсотка плідних осіменінь у ряді підприємств у спеку останніх років призводить до зниження кількості отелень навесні.
Молочні корови дуже чутливі до теплового стресу, який справляє значний економічний вплив на господарство. Страждає не тільки молочна продуктивність і якість молока (підвищення числа соматичних клітин, зниження жиру), також виникають проблеми зі здоров'ям худоби.
Ветеринари та зоотехніки знають методики запобігання і полегшення теплового стресу в стаді, проте вони більше СТОСУЮТЬСЯ питань забезпечення зоогігієния та інженерії. При цьому деякі підходи в годівлі не завжди широко відомі. Зокрема, пробіотики поліпшують функціонування і середовище рубця, допомагають підтримати травлення, молочну продуктивність тощо.
Під час теплового стресу значно порушується антиоксидантний баланс, тому згодовування ефективних форм антиоксидантів допомагає зміцнити імунну та репродуктивну системи корови.
Тяжкість проявів тепловою стресу залежить від температури і відсотка вологи навколишнього повітря. Комфортною температурною зоною для корів є діапазон від -13 С до +25 С. При підвищенні температури понад +25*С, а за даними деяких фахівців, і +20 С, тварини починають страждати від тепловою стресу. На наявність і тяжкість перебігу теплового стресу вказують такі ознаки:
- температура тіла (ректально) вища +39,2...+39,4 ’С;
- частота дихання перевищує 80-100 рухів за хвилину;
- посилюється зовнішня слинотеча;
- збільшується споживання води;
- знижується споживання корму (на 10% за СР—середньотяжкий стрес; на 25% за СР - тяжкий тепловий стрес), знижується частота скорочень рубця;
- тварини зменшують рухову активність, щоб знизити теплопродукцію;
- корови прагнуть споживати корм у прохолодний час доби, вибираючи корм з меншою теплопродукцією (це зернові та білкові концентрати), об'ємні корми споживаються погано.
Тяжкий тепловий стрес завдає значних фінансових втрат. У середньому, за розрахунками, 80% їх припадає на зниження молочної продуктивності, а 20% пов'язані зі здоров'ям тварин. Переважно це стосується відтворення та імунітету. У період теплового стресу значно зростає ризик виникнення ацидозу рубця. Це пов'язано зі зниженням споживання корму, особливо об'ємної його частини, зниженням надходження слини (буфер) в рубець, уповільненням румінації. При ацидозі погіршується конверсія корму в продукцію, падає молочна продуктивність, знижується вміст жиру в молоці.
У боротьбі з тепловим стресом і його наслідками крім зоогігієнічних підходів (вентилятори, постачання водою) і зоотехнічних практик (годівля здійснюється частіше, зменшеними порціями та у більш прохолодну пору, підвищення смакових якостей раціону) у світі застосовуються спеціалізовані дріжджові пробіотики. їх можна знайти в раціонах 90% всіх високопродуктивних стад Європи та США. Провідні позиції на ринку дріжджових пробіотиків Франції, Німеччини, Великобританії, Голландії, США посідає препарат, що с спеціально відібранимза ефективністю впливу на середовище рубця і виготовлений зі штаму живих дріжджів. Ці дріжджі сприяють утилізації молочної кислоти в рубці, оптимізуючи рН рубцевого середовища, і утилізації кисню, що пригнічує мікрофлору рубця. Біологічно активні речовини, що виділяються дріжджовими клітинами, стимулюють розвиток корисної мікрофлори рубця.
Тепловий стрес завжди супроводжується окислювальним стресом. В організмі значно зростає потреба в антиоксидантах для боротьби з окислювальними агентами. Зруйновані вільними радикалами клітинні мембрани с воротами для розвитку інфекційних захворювань.
Імунна система перебуває у пригніченому стані. Збільшується частота виникнення маститів і тяжкість їх перебігу. Зростає вміст соматичних клітин у молоці. Сильніше проявляються гінекологічні захворювання, рівень безпліддя може підвищитися на 40-50%.
Селен с одним із найважливіших мікроелементів, що беруть участь у зниженні оксидативного стресу, викликаного високою температурою. Але для корів особливо важливо, в якій формі селен надходить в організм. Найвищу біодоступність мас його органічна форма (селенометіонін). Тому особливо корисно вводити до раціону корів саме препарати, що містять дріжджовий селенометіонін, який, не руйнуючись мікрофлорою рубця, вбудовується в білки тіла корови, створюючи депо для потреб організму.
Забезпечення організму корови високоефективним антиоксидантом - селеном веде до зниження вмісту соматичних клітин у молоці, нормалізації роботи імунної системи, ефективної боротьби організму з наслідками теплового стресy.
Запобігання тепловому стресу і полегшення його перебігу с найважливішим завданням для фахівців молочних господарств у спекотливий період року. Заздалегідь продумана і вчасно впроваджена стратегія боротьби з тепловим стресом допоможе не тільки вберегти підприємство від фінансових втрат, а й забезпечить безперервне виробництво молока протягом наступного року.
Levusell SC максимізує потенціал раціону і Ваш дохід
- Надої молока: +1,2 до 2,5 л/корову/день
- Підвищення ефективності раціону: до 7%*, +120 г молока/кг споживання сухої речовини
- Оптимізуе pH рубця (менший ризик ацидозу)
LEVUCELL SC - це специфічний дріжджовий грибок рубця Saccharomyces cerevisiae 1-1077, вибраний спільно з INRA (Франція)