Скажи спеці "ні"
Bідомо, що корова — тварина, яка краще витримує низьку температуру, ніж високу. Тож кожен літній сезон них — справжнім випробуванням. Саме тому завданням кожного власника молочного стада с всіма можливими способами намагатися протистояти виникненню теплового стресу, який завдає шкоди не лише самій тварині, а й молочному бізнесу в цілому. От, приміром, багато підприємств і досі відчувають відгомін торішньої спеки у вигляді зниження кількості отелень унаслідок зменшення плідних осіменінь.
За теплового стресу падає не лише продуктивність, а й знижується якість молока (підвищення числа соматичних клітин, зниження жиру), виникають проблеми зі здоров'ям худоби.
Ветеринарам і зоотехнікам відомі методи запобігання й полегшення теплового стресу в молочному стаді, проте вони більше СТОСУЮТЬСЯ зоогігієни й інженерії. До того ж певні підходи в годівлі незавжди відомі широкому загалу. Зокрема, пробіотики, що поліпшують функціонування й середовище рубця, допомагають підтримати травлення, молочну продуктивність і знизити ацидозний стан тварини.
Від теплового стресу істотно порушується антиоксидантний баланс, тому згодовування ефективних форм антиоксидантів допомагає зміцнити імунну й репродуктивну системи корови. Тяжкість прояву теплового стресу залежить від температури й вологості повітря. Комфортною температурною зоною для корів с діапазон -13...+25 С. Понад +25 С (а за даними деяких авторів, і +20 ’С) — для тварини це вже стрес. На наявність і тяжкість теплового стресу вказують такі ознаки:
- температура тіла (ректально) вища за +39,2...+39,4 *С;
- частота дихання більша ніж 80-100 рухів на хвилину;
- посилюється зовнішня слинотеча;
- збільшується споживання води;
- знижується споживання корму (на 10% сухої речовини (СР) - стрес середньої тяжкості, на 25% СР — тяжкий);
- знижується частота скорочень рубця;
- тварини помітно менше рухаються;
- корови їдять у прохолодний час доби, вибираючи з корму інгредієнти з меншою теплопродукцією (це зернові й білкові концентрати), об'ємні корми споживають погано.
Тяжкий тепловий стрес завдає значних фінансових втрат. У середньому 80% їх припадає на зниження молочної продуктивності, а 20% пов'язані зі здоров'ям, в основному з відтворенням й імунітетом. У період теплового стресу значно зростає ризик виникнення ацидозу рубця.
Це відбувається через зниження споживання корму (особливо об'ємної його частини), менше надходження слини (буфер) у рубець і сповільнення румі- нації. За ацидозу погіршується конверсія корму в продукцію, падає молочна продуктивність, знижується вміст жиру в молоці. У боротьбі з тепловим стресом і його наслідками крім зоогігієнічних підходів (затінення, вентилятори, постачання водою) і зоотехнічних практик (годівля частіша, але зменшеними порціями, у прохолодніший час, підвищення смакових якостей раціону) у світі застосовують спеціалізовані дріжджові пробіо- тики. їх додають у раціони 90% усіх високопродуктивних стад Європи та США. Саме за допомогою таких пробіотиків успішно борються з тепловим стресом у корів фермери З Франції, Німеччини, Великобританії, Голландії та США. Сьогодні на ринку представлено дріжджовий пробіотик компанії LALLEMAND - LEVUCELL* SC. Цей продукт отриманий зі штаму живих дріжджів SC 1077. Ці дріжджі сприяють утилізації молочної кислоти в рубці, оптимізуючи рН рубцевою середовища, й утилізації кисню, що пригнічує мікрофлору рубця. Біологічно активні речовини, виділювані дріжджовими клітинами, стимулюють розвиток корисної мікрофлори рубця. Як показали незалежні випробування (Marsola R. S. еt аl, 2010), що були проведені в умовах сильного стресу у Флориді (СІІІА), застосування дріжджових пробіотиків для жуйних тварин може обмежити вплив надмірного тепла на продуктивність молочної корови, а саме: підвищити конверсію корму (+120 г молока/ кг спожитої сухої речовини), поліпшити його споживання, зменшити кількість випадків задишки, сприятливо вплинути на стан рубця.
ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ
Сергій Самойленко,
головний зоотехнік, Валявська філія ПрАТ НВФ «Урожай»
Тепловий стрес (або гіпертермія) виникає, коли температура тіла тварини підвищується під впливом високої температури довкілля та підвищеної вологості.
У результаті знижується молочна продуктивність і запліднюваність корів, кількість ялових корів зростає, тривалість й інтенсивність охоти знижується, ризик ембріональної смертності підвищується, маса новонароджених телят і їх життєздатність знижуються, погіршується якість молока (менший вміст протеїну, жирний присмак, більша кількість соматичних клітин). Також знижується вгодованість корів і спостерігаються інші проблеми зі здоров'ям, які подвоюють усі економічні втрати.
У себе в господарстві ми вдаємося до певних кроків, які допомагають нам тримати під контролем ситуацію влітку. У корівниках близько 40% бокових стін зроблено як спеціальні штори, які в разі потреби піднімаються, чим створюють природний рух повітря, а відповідно, і знижують температуру в самому приміщенні. Головне, я вважаю, безперебійне постачання свіжої води та вільний доступ до неї корів. Крім того, як один із засобів боротьби з тепловим стресом багато фермерів знижують калорійність раціону за рахунок зменшення відсотка концентратів у його складі. Однак, на мою думку, хоч це і є дієвим засобом боротьби з тепловим стресом, такий захід може призвести до кормового стресу у тварини. Тому тут кожен сам для себе обирає оптимальний варіант.
Сергій Головаш,
головний лікар ветеринарної медицини, завідувач блоку відтворення ТОВ «Українська молочна компанія»
Проблема теплового стресу у корів справді є. І вона завдає чималої шкоди. Бо, по-перше, падають надої на 10%, знижується запліднюваність — на 10-15%. Тому в себе на фермах ми встановили вентилятори, які з певною періодичністю вдень вмикаються та створюють рух повітря корівником. Крім того, тут є один нюанс: вентилятори вночі мають працювати без перерви (коли, здавалося 6, температура навколишнього середовища і так понизилася), бо в іншому разі організм корови не може охолодитися до того рівня, щоб удень знову-таки боротися з високими температурами.
Уздовж усього кормового столу вмонтовано лінію зрошення корів звичайною водою. Плюс до того — у доїльній залі також стоять системи зрошення. Усе це в комплексі допомагає нам переживати літні високі температури.