Ua

+380 93 959 00 00
+380 66 959 00 00
+380 98 959 00 00

 

 

Ви готові боротися з тепловим стресом молочних корів?

Вже зараз повною мірою об­ґрунтовано, що тепловий стрес є основною причиною втрат молока влітку, але чи варто нам усім хвилюватися з цього приводу?

Щоб відповісти на це питання, компанія Lallemand Animal Nutrition провела дослідження, що охопило кілька типів європейського клімату з півночі на південь і з заходу на схід (Великобританія, Іспанія, Франція, Швейцарія, Італія, Чехія та Польща). Фахівці спостерігали за показником теплового стресу — температурно- вологісним індексом (ТВІ) — упро­довж літнього періоду 2013-2014-го. Робили це за допомогою спеціальних сенсорів, що фіксують температуру і відносну вологість кожні ЗО хвилин 24 години на добу. їх розмістили в реальних умовах перебування молоч­них корів: у різних типах корівників, з або без систем контролю мікроклі­мату).

Інформацію, зібрану на кожній до­сліджуваній фермі, використовували для оцінки щоденних коливань ТВІ. Загальну тривалість перебування ко­рів в умовах помірної, середньої та сильної спеки визначали за допомо­гою шкали ТВІ (табл. 1, cm. 111).

Тепловий стрес молочних корів
Карта 1

Результати продемонстровано на карті і вони свідчать, що:

  • на півдні Європи (Іспанія, Італія, південь Франції) молочні корови проводили більшу частину дня (від 13 до 18 годин) в умовах теплово­го стресу. Приблизна втрата мо­лока в цих регіонах величезна — до 5,5 кг на корову на день;
  • на більш високих місцевостях, та­ких як північ Франції (Бретань), Швейцарія, Чехія чи Польща, мо­лочні корови також піддаються тепловому стресу від 6 до 10 годин на добу, що призводить до істотної втрати молока. На півночі (Вели­кобританія) корови проводять близько 2 години в умовах тепло­вого стресу.

Отже, всі корови, в тій чи іншій мірі, можуть зазнати негативного впливу теплового стресу, навіть у тих місцевостях, де цю проблему не всі визнавали.

Дослідження доводить: тепловий стрес — це реальність у Європі. Через нього фермери могли відразу втрача­ли від 70 до 550 кг молока на день на 100 корів! Зменшення молочної про­дуктивності корів — це безпосеред­ній наслідок теплового стресу, але воно може бути тільки вершиною ай­сберга. Перегрів негативно впливає на поведінку тварин, а також енерге­тичний та антиоксидантний баланс.

Тривала дія теплового стресу може мати тривалі наслідки, особливо на здоров’я і відтворення:

  • зменшується жування і змінюєть­ся харчова поведінка, що призво­дить до підвищення ризику аци­дозу;
  • поганий антиоксидантний стан збільшує ризик виникнення мас­титу і підвищення кількості сома­тичних клітин у молоці, а також знижує показник запліднюваності;
  • негативний енергетичний баланс може призвести до погіршення стану організму.

Застосування практичних порад і рекомендацій допоможе не допусти­ти або ж зменшити негативні наслід­ки від перегріву корів.

Фахівці радять зосередитись на та­ких основних аспектах виробництва:

1 — Комфортні і максимально прохолодні умови для худоби. На­віси, вентилятори, водорозпилення ефективно знижують температуру, особливо в накопичувачах доїльних залів.

2 — Вода. Потреби корів у воді значно збільшуються під час теплово­го стресу. Чиста свіжа вода повинна бути доступна весь час і особливо піс­ля доїння.

3 — Годівля. Правильні програ­ми годівлі допомагають суттєво обмежи-ти вплив теплового стресу.

Однією з цілей є захист рубця від виникнення ацидозу та оптимізація роботи рубця.

Підвищення енергетичної по­живності раціону можна вважати частковою компенсацією зниження споживання сухої речовини. Тому особливі вимоги до фуражу: він має бути високої якості. Корисною буде жирова добавка або збільшення частки крохмалю. Введення в раціон джерела високоякісної клітковини, яка допомагає підтримувати ста­більну роботу рубця і дає енергію, а не просто наповнює шлунково-киш­ковий тракт. Особливо це важливо для високопродуктивних стад, які отримують раціони з високим вміс­том крохмалю.

Доведено, що використання осо­бливих живих дріжджів для жуйних Saccharomyces cerevisiae CNCM1-1077 (LEVUCELL1 SC) покращує і захищає мікрофлору рубця, знижуючи ризик ацидозу. Кілька випробувань, про­ведених в умовах теплового стресу, продемонстрували ефективність від застосування такої добавки.

График LEVUSELL SC

Наприклад, під час останнього експерименту (Fustini et al., J. Anim. Sei., 2013) надої зросли на 6,7%, що в перерахунку на базове молоко ста­новить 1,7 кг на день (графік 7), коли LEVUCELL® SC давали молочним ко­ровам в умовах помірного теплово­го стресу. Також було підтверджено позитивний вплив на роботу рубця і зниження ризику ацидозу: рубцевий pH і розщеплення клітковини покра­щилися. Із застосуванням LEVUCELL* SC значення pH менше опускалось нижче критичного значення 5,8.

Ще один важливий аспект — під­тримання належного вмісту мінера­лів у раціоні молочних корів, оскільки надмірне потовиділення призводить до втрати натрію і калію.

В умовах теплового стресу під­вищується частота дихання, яка призводить до збільшення вироб­ництва активних форм кисню. Тому радять підвищити прийом антиок­сидантів, таких як органічний селен (ALKOSEL®) і вітамін Е для підтрим­ки антиоксидантного стану тва­рин.