Ви готові боротися з тепловим стресом молочних корів?
Вже зараз повною мірою обґрунтовано, що тепловий стрес є основною причиною втрат молока влітку, але чи варто нам усім хвилюватися з цього приводу?
Щоб відповісти на це питання, компанія Lallemand Animal Nutrition провела дослідження, що охопило кілька типів європейського клімату з півночі на південь і з заходу на схід (Великобританія, Іспанія, Франція, Швейцарія, Італія, Чехія та Польща). Фахівці спостерігали за показником теплового стресу — температурно- вологісним індексом (ТВІ) — упродовж літнього періоду 2013-2014-го. Робили це за допомогою спеціальних сенсорів, що фіксують температуру і відносну вологість кожні ЗО хвилин 24 години на добу. їх розмістили в реальних умовах перебування молочних корів: у різних типах корівників, з або без систем контролю мікроклімату).
Інформацію, зібрану на кожній досліджуваній фермі, використовували для оцінки щоденних коливань ТВІ. Загальну тривалість перебування корів в умовах помірної, середньої та сильної спеки визначали за допомогою шкали ТВІ (табл. 1, cm. 111).
Результати продемонстровано на карті і вони свідчать, що:
- на півдні Європи (Іспанія, Італія, південь Франції) молочні корови проводили більшу частину дня (від 13 до 18 годин) в умовах теплового стресу. Приблизна втрата молока в цих регіонах величезна — до 5,5 кг на корову на день;
- на більш високих місцевостях, таких як північ Франції (Бретань), Швейцарія, Чехія чи Польща, молочні корови також піддаються тепловому стресу від 6 до 10 годин на добу, що призводить до істотної втрати молока. На півночі (Великобританія) корови проводять близько 2 години в умовах теплового стресу.
Отже, всі корови, в тій чи іншій мірі, можуть зазнати негативного впливу теплового стресу, навіть у тих місцевостях, де цю проблему не всі визнавали.
Дослідження доводить: тепловий стрес — це реальність у Європі. Через нього фермери могли відразу втрачали від 70 до 550 кг молока на день на 100 корів! Зменшення молочної продуктивності корів — це безпосередній наслідок теплового стресу, але воно може бути тільки вершиною айсберга. Перегрів негативно впливає на поведінку тварин, а також енергетичний та антиоксидантний баланс.
Тривала дія теплового стресу може мати тривалі наслідки, особливо на здоров’я і відтворення:
- зменшується жування і змінюється харчова поведінка, що призводить до підвищення ризику ацидозу;
- поганий антиоксидантний стан збільшує ризик виникнення маститу і підвищення кількості соматичних клітин у молоці, а також знижує показник запліднюваності;
- негативний енергетичний баланс може призвести до погіршення стану організму.
Застосування практичних порад і рекомендацій допоможе не допустити або ж зменшити негативні наслідки від перегріву корів.
Фахівці радять зосередитись на таких основних аспектах виробництва:
1 — Комфортні і максимально прохолодні умови для худоби. Навіси, вентилятори, водорозпилення ефективно знижують температуру, особливо в накопичувачах доїльних залів.
2 — Вода. Потреби корів у воді значно збільшуються під час теплового стресу. Чиста свіжа вода повинна бути доступна весь час і особливо після доїння.
3 — Годівля. Правильні програми годівлі допомагають суттєво обмежи-ти вплив теплового стресу.
Однією з цілей є захист рубця від виникнення ацидозу та оптимізація роботи рубця.
Підвищення енергетичної поживності раціону можна вважати частковою компенсацією зниження споживання сухої речовини. Тому особливі вимоги до фуражу: він має бути високої якості. Корисною буде жирова добавка або збільшення частки крохмалю. Введення в раціон джерела високоякісної клітковини, яка допомагає підтримувати стабільну роботу рубця і дає енергію, а не просто наповнює шлунково-кишковий тракт. Особливо це важливо для високопродуктивних стад, які отримують раціони з високим вмістом крохмалю.
Доведено, що використання особливих живих дріжджів для жуйних Saccharomyces cerevisiae CNCM1-1077 (LEVUCELL1 SC) покращує і захищає мікрофлору рубця, знижуючи ризик ацидозу. Кілька випробувань, проведених в умовах теплового стресу, продемонстрували ефективність від застосування такої добавки.
Наприклад, під час останнього експерименту (Fustini et al., J. Anim. Sei., 2013) надої зросли на 6,7%, що в перерахунку на базове молоко становить 1,7 кг на день (графік 7), коли LEVUCELL® SC давали молочним коровам в умовах помірного теплового стресу. Також було підтверджено позитивний вплив на роботу рубця і зниження ризику ацидозу: рубцевий pH і розщеплення клітковини покращилися. Із застосуванням LEVUCELL* SC значення pH менше опускалось нижче критичного значення 5,8.
Ще один важливий аспект — підтримання належного вмісту мінералів у раціоні молочних корів, оскільки надмірне потовиділення призводить до втрати натрію і калію.
В умовах теплового стресу підвищується частота дихання, яка призводить до збільшення виробництва активних форм кисню. Тому радять підвищити прийом антиоксидантів, таких як органічний селен (ALKOSEL®) і вітамін Е для підтримки антиоксидантного стану тварин.