Значення джерела селену для тварин
Тваринництво
У сучасних умовах виробники молока намагаються не допустити спалаху маститу на своїх фермах. Поряд з такими методами боротьби з маститом, як гігієна вимені і використання сучасних технік доїння, що дозволяє контролювати джерела інфекції, необхідно також розглядати раціон тварини. Насправді, харчування та імунний захист тісно пов'язані між собою як до так і після отелення. Харчування, зокрема, впливає на виникнення післяродових хвороб.
Енергія та мікрокомпоненти повинні надаватися в необхідному обсязі для того, щоб природний захист організму тварини працював. Ось деякі приклади зв'язку між харчуванням корови і виникненням маститу:
- Проблеми при отеленні та метаболічні розлади (ацидоз, кетоз та інші) можуть призвести до спалаху маститу в стаді.
- Недолік енергії на початку періоду лактації є однією з причин ослаблення імунного захисту. Склад молока може змінюватися в залежності від накопиченої енергії (якщо енергії мало, то рівень протеїну знижується, а рівень жиру зростає), і відомо, що ризик захворювання на мастит для корови подвоюється, якщо відношення жир/протеїн в молоці > 1,5. Така ситуація може бути результатом неправильної годівлі в сухостійний період.
Відомо, що молочниця і запалення молочної залози багаторазово збільшують ймовірність появу маститу. А ризик цих захворювань збільшується при дисбалансі мінералів в раціоні у період сухостою. Мікроелементи і вітаміни також відіграють значну роль у захисті організму, в основному завдяки антиоксидантним властивостям. Антиоксиданти захищають організм під час запальних реакцій, наприклад тих, які призводять до маститу: фагоцитоз і вироблення вільних радикалів.
Основними микрокомпонентами в раціоні, які впливають на цей позитивний ефект, є селен і вітамін Е, альфа і бета каротиноїди. Дефіцит вітаміну Е і селену знижує кількість імунних клітин вимені і їх здатність боротися зі збудниками маститу, більш того, вміст у глутатіонпероксидазі (ензим) вітаміну Е і селену дає додаткову позитивну дію для захисту імунних клітин вимені за рахунок їх антиоксидантних властивостей.
Недолік цих поживних компонентів може збільшити частоту випадків маститу на фермі. Ця залежність більш помітна при маститах, спричинених E.Coli.
На жаль, у багатьох регіонах світу у фуражі міститься недостатня кількість селену і, як наслідок, необхідне додаткове підтримання рівня селену через корм. Зазвичай селен в корм вводять в неорганічній формі (селеніт натрію), але у цієї форми селену є недоліки, наприклад, низька біодоступність і токсичність. Селен в природі в основному зустрічається у вигляді сполук з амінокислотами, такими як селенометіонін, який є оптимально біодоступним для тварини.
Специфічні штами дріжджів, наприклад Saccharomyces cerevisiae R397 (Alkosel) здатні адсорбувати мінеральний селен і конвертувати його в збагачені селеном амінокислоти при дотримання правильних умов ферментації. Збагачені селеном дріжджі Saccharomyces cerevisiae R397 (Alkosel) є відмінним джерелом біодоступного селену для тварин. Денна норма навіть для сухостійних корів повинна бути як мінімум 1000 IU вітаміну Е і 6-7 мг селену у вигляді збагачених селеном дріжджів Saccharomyces cerevisiae R397 (Alkosel) на корову для оптимізації захисних механізмів організму корови і запобігання маститу. Також відомо, що задоволення потреб дійних корів у селені веде до зниження рівня соматичних клітин у молоці. Це означає потенційно більш високу ціну для виробника за продукт високої якості.
Як висновок можна сказати, що додавання Alkosel R397 в раціон дійних корів призводить до поліпшення здоров'я тварин та якості молока, що в свою чергу виражається в зниженні витрат і збільшення прибутку для фермера.
Свинарство
Сучасне комерційне свинарство пов'язане з багатьма стресовими факторами і високим рівнем метаболізму у тварин, що призводить до оксидативного стресу, це, в свою чергу, веде до зниження зоотехнічних показників, зниження фертильності і проблем зі здоров'ям у свиней, і, як наслідок, до зниження якості м'яса (окислення).
Досліди показують, що Saccharomyces cerevisiae R397 (Alkosel) в порівнянні з неорганічним (мінеральним) селеном покращують конверсію корму, життєздатність, репродуктивні функції, вміст селену в м'ясі і, відповідно, якість і поживність кінцевого продукту.
Ефективність корму для поросят
Масштабне дослідження було проведено в США на 45 800 поросят (7 тижнів в пологовому і 12 тижнів в зоні гровер/фініш) з метою визначити в комерційних умовах вплив Alkosel R397 на основні показники поросят у порівнянні з неорганічним селеном. Всі поросята отримували еквівалентну дозу селену (0.3 ppm), але в різній формі. Одна група отримувала селен у формі Alkosel R397 (біодоступний селен), в той час як друга отримувала його у вигляді селеніту натрію. Вимірювалися середньодобовий приріст, конверсія корму, життєздатність і повернення інвестицій ($/ кг набраної ваги). Незважаючи на те, що джерело селену не вплинуло на середньодобовий приріст, поліпшення конверсії корму на 5,5% для групи Alkosel R397 порівняно з селенітом призвело до додаткового доходу в 0,5 $ на поросяті.

Поліпшення якості м'яса
Рівень селену в м'ясі також може бути важливим критерієм поживності, так як більша частина популяції людей має дефіцит селену в продуктах харчування.
Досвід з виміру ефекту антиоксидантів в кормі на якість м'яса був проведений в Чилі на 5000 свиней, розділених на чотири групи - контроль(селеніт натрію), вітамін Е (200 г/т вітаміну Е + селеніт натрію), Л1 (Alkosel R397), Л2 (Alkosel R397 + вітамін Е), з 70 дня до забою. Результати для групи Л1 показали збільшення на 273% вмісту селену в м'ясі. У той же час окислення м'яса було менше на 30% в групах Л1 і Л2 в порівнянні з селенітом, що означає більшу тривалість зберігання м'яса. (Рисунок 2). Ще один схожий досвід у Бельгії показав 65% зниження окислення м'яса для групи свиней, які отримували органічний селен (Alkosel R397) порівняно тими, що одержували селеніт натрію.

Досвід у Франції, спрямований на вивчення ефекту застосування Alkosel R397 на якість шинки і рівень селену в м'ясі, підтвердив позитивний ефект органічного селену - більш ніж 100% збільшення рівня селену в м'ясі і в той же час поліпшення кольору шинки, що є важливим критерієм при виборі кінцевого продукту покупцем.

З усього вищесказаного видно, що використання збагачених селеном дріжджів Saccharomyces cerevisiae R397 (Alkosel) у свинарстві є правильним рішенням для зниження впливу стресу на тварин і в той же час є прибутковим для виробника, покращуючи конверсію корму і збільшуючи додану вартість його продукції на ринку.
